Wijn en andere lekkere dingen
De bergstreek rondom het Gardameer is omgeven door wijngaarden. Het is een oase voor wie graag geniet van rust en mooi wandelingen. Maar natuurlijk puur plezier voor de echte wijnliefhebbers. Ook de mooi oude olijfbomen kunnen bekoren, of de citrusvruchten. En dat zorgt natuurlijk weer voor lekkers in het glas of op tafel.
Wijnen
Er zijn verschillende wijngebieden rond het meer. Over het algemeen tref je hier lokaal de wat lichtere fruitige wijnen. Precies wat je op vakantie van wijn verwacht. Lekkers zomers voor bij een terrasje of lekker eten, Je kan de meeste wijnkelders bezoeken en natuurlijk uitgebreid proeven.
Een van de meest bekende wijnroutes is de Strada del Vino in de buurt van Bardolino en Lazise. Je kan hier niet minder dan 75 wijnmakers en verkooppunten bezoeken. Alles staat goed aangegeven en is bewegwijzerd. Het is een absolute aanrader, om althans een deel, te bezoeken.
Het doorklieft bovendien een prachtige natuur en dat alleen al is de moeite waard. Al is de wijn meestal zo lekker dat je er niet aan kunt weerstaan.
De streekwijnen zijn, o.a. :
Bardolino: veruit de bekendste, droge rode wijn.
Teroldego en Marzemino: Rode wijnen uit Trentino
Valpolicella: rood, iets steviger afdronk
Lugana: frisse witte wijn, typische wijn voor Sermione
Chiaretto: lichte roséwijn uit het wijngebied Valtenesi.
Schiava: Een andere rosé, iets fruitiger
Limoncello
De teelt van citroenen mag dan al sterk vermindert zijn, toch vind je nog steeds her en der veel limonae, of citroenkassen. Deze kassen dienen om de citroenboompjes in de winter te beschermen tegen weer en wind. Het gebied rond het gardameer is immers een van de meest noordelijke gebieden waar toch nog citroenen gekweekt worden. Kenmerkend voor de streek zijn dan ook citroenen met een stevige dikke schil.
Je vindt deze citrusboomgaarden tussen Salo en Limone. Ze worden vooral verwerkt in Cedrata, een uiterst zoete citroenlimonade. Maar er zijn ook een paar boerderijen die ze verwerken in ambachtelijke jam en in biologische citrusolie.
Een aantal van de vroegere kassen wijn nu geklasseerde monumenten. Bij Limonaiadel Castel in Limone, kan je de kweek van de citrusvruchten bekijken. Naast citroen tref je er ook appelsien, mandarijnen en kumquats. Er is ook een citroenmuseum dat bij de kwekerij hoort, wat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. Je krijgt daar ook veel uitleg over de citroenteelt en de productie van allerlei producten die eruit voortkomen. En natuurlijk kun je proeven en genieten van deze zoete verwennerij.
Olijfolie
Er is niet alleen het "gele" goud waar we het hierboven al over hadden, maar ook het "groene'' goud zoals de Italianen hun olijfbomen en olijfolie noemen. Terecht, de extra vierge olijfolie met het Garda DOP kenmerk is dan ook een beschermd product. Het DOP is een soort certificaat van oorsprong dus voor deze noordelijke olijfolie die dus hier rond het gardameer wordt geproduceerd. je vindt hier vooral zeer ambachtelijke bedrijfjes nog, en niet de grote productie in fabrieken zoals in zuid-italië. Het mediteraanse microklimaat rond het meer blijkt bijzonder gunstig te zijn voor het telen van olijven.
Er zijn drie soorten : Orientale, Trentino en Bresciano. Je moet ze eens proeven. Ze zijn alle drie lekker, al lukt het ons vooralsnog niet ze direct van elkaar te onderscheiden.
Je komt alles over de olijventeelt te weten in het Museo Del Olio d'Oliva in Cisano, Bardolino. Er is ook een echte oliemolen en je kan zien hoe alles in zijn werk gaat. We hebben ons laten vertellen dat de Garda olie licht en fruitig is en een amandel nasmaak heeft. Al zien al die olijven er redelijk gelijk uit, toch blijken hier ook net als bij druiven heel wat verschillende soorten in te onderscheiden met leuke Italiaanse namen (Casalina, Leccino, Frantolo)
Naast het museum kan je ook bij een aantal boeren zelf de productie bekijken en natuurlijk de olie proeven. Heel erg lekker op een stukje brood. Voor de culinaire specialisten zijn er ook allerlei events waarbij de Garda DOP olijfolie wordt gebruikt. Al dan niet in combinatie met andere streekproducten. Ook al ben je niet zo een keukenpiet. Het loont zeker de moeite om een paar flesjes in te slaan voor jezelf en voor het thuisfront. Olijfolie is altijd een mooi cadeau.